Nästa veckas projekt!



Illustration: Lovisa Burfitt      Illustration: Lovisa Burfitt    



Stads- och kulturhistoria


På modet – ny svensk kläddesign

 Modet speglar sin tid. Det kan vara tidlöst klassiskt, lättsinnigt förgängligt, smaklöst chockerande, spektakulärt och färgglatt eller reserverat och sobert. Människan väljer som hon behagar. Modet är därför både en kulturell uttrycksform och en konstart. Mode är en fråga om förändring – och förändring är framtid. Mode kräver mod.


Vilka är då de svenska klädskapare som speglar vår tid? Var får dessa designers allt ifrån? Vem påverkar vem, och vad påverkar vad? Varför ser klädmodet ut som det gör? Vad finns det för tankar och idéer bakom? Hur ser arbetsprocessen ut?


Dessa frågor belyses i utställningen ”På modet – ny svensk kläddesign”. I utställningen presenteras, för första gången i Sverige, uppstickarna inom svenskt klädmode och ett stort urval av deras allra senaste idéer och kreationer. Utställningen har ambitionen att tydliggöra modets kreativa process, plaggens raison d´être.


Mode har hög status ute i världen och börjar få det även i Sverige. I utlandet riktar man sina blickar mot svensk design. Utbildningen har utvecklats och förbättrats vilket gör att vi kommer att få allt fler svenska kreatörer i framtiden. En del kommer att verka i Sverige medan andra väljer att arbeta i andra delar av världen.


Modestäder som Paris, London, New York, Milano, Antwerpen och nu senast Köpenhamn, är medvetna om vilket värde modeindustrin har. Kläder betraktas både som kultur och personliga uttryck – och inte minst som god ekonomi. I Sverige har vi potential att uppmärksamma modet av samma skäl. Men vi behöver lära känna våra svenska begåvningar, de unga svenska klädskapare som har möjlighet att mäta sig med de internationella kreatörerna.


Utställningen produceras av Dunkers Kulturhus i samarbete med trendanalytiker Cay Bond och formges av textilkonstnär Pasi Välimaa.




Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits